Dostupni linkovi

Domovi zdravlja najveći poreski dužnici u RS


Prema podacima granskog sindikata zdravstvenih radnika Republike Srpske domovi zdravlja u ovom bh. entitetu na ime dospjelih, a neplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje duguju 21 milion i 348 hiljada KM.

S ovim iznosom svrstavaju se među najveće poreske dužnike, ali, za sada, iz Vlade RS i same Poreske uprave nisu stigli zvanični komentari, niti ima najava o pokretanju postupaka za prinudnu naplatu dospjelih, a neplaćenih obaveza.

Doktor Nenad Stevandić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da su dugovanja za neplaćene doprinose, samo vrh ledenog brijega "katastrofalnog stanja u kojem se nalazi zdravstvo u Republici Srpskoj“.

"Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektor u RS deficit Fonda zdravstva na koncu 2011. godine iznosio je 271 milion KM. Gomilanje deficita se nastavilo i ove godine, ali je uprkos tome prilikom usvajanja rebalansa budžeta RS došlo do smanjenja izdvajanja za Fond zdravstvenog osiguranja“, kazao je Stevandić.

Prema podacima kojima raspolaže agencija Anadolija, najveći dužnik za neplaćene doprinose je Klinički centar Istočno Sarajevo s dugom od preko 11 miliona KM, a više od milion KM duguju i Domovi zdravlja Modriča i Sokolac, te Klinički centar Banja Luka .
XS
SM
MD
LG