Dostupni linkovi

Na doboš u Srbiji može da ode 4.000 stanova


Sve više građana kasni sa otplatom stambenih kredita, pa će, prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, na doboš otići oko 4.000 stanova, pišu Novosti.

Zbog gubitka posla ili smanjene plate sve više građana nije u mogućnosti da otplaćuje rate stambenih kredita, a pozajmicu uzetu u evrima ne može da vraća 2.114 klijenata, a u "švajcarcima" još 1.824.

Banke su odobrile 90.347 stambenih kredita iz svojih sredstava i uz pomoć subvencija države, vrednih 343,2 milijardi dinara.

Procenat građana koji ne mogu više da otplaćuju stambene zajmove sada iznosi 1,6 odsto. U poređenju sa kašnjenjem kreditnih rata firmi to još ne izgleda dramatično, ali tačno 3.938 porodica duguje više od 5,6 milijardi dinara i moraće da se iseli iz kupljenih stanova.

Bankarska statistika kaže da 2.114 korisnika stambenih kredita u evrima kasni duže od 60 dana sa otplatom obaveza.

Još 1.824 građana ne može da vraća stambeni zajam u švajcarskim francima.

Od ukupnog broja odobrenih stambenih kredita, čak tri četvrtine (76 odsto) osigurano je kod Nacionalne korporacije u vrednosti od oko 2,9 milijarde evra.

Takođe, od 90.347 stambenih zajmova koje su banke dale građanima 15.851 su subvencionisani.

Razlozi za prestanak otplate pozajmica su, gotovo po pravilu, gubitak posla, smanjene plate i, naravno, veliki skok mesečnih rata zbog rasta deviznog kursa, piše list.
XS
SM
MD
LG