Dostupni linkovi

Poziv izbrisanima iz Slovenije da podnesu molbu za boravak


Mirovni institut iz Ljubljane pozvao je danas "izbrisane" stanovnike Slovenije koji ne žive u toj zemlji a žele da podnesu molbu za izdavanje dozvole za stalni boravak u njoj, da to učine do 24. jula 2013. godine.

Molbu mogu da podnesu u upravnoj jedinici u mestu u kojem nameravaju da žive ako bi dobili dozvolu za stalni boravak.

Potrebno je da uz molbu uplate i taksu od 96 evra, navodi se u saopštenju Mirovnog instituta i dodaje da ta nevladina organizacija nudi besplatnu pravnu pomoć tim građanima.

Evropski sud za ljudska prava je presudom od 26. juna, u slučaju "Kurić i drugi protiv Slovenije", potvrdio da je Slovenija kršila prava "izbrisanih", i u slučaju šestorice podnositelja žalbe priznao odštetu za nematerijalnu štetu od 20.000 evra po osobi.

Sud još nije odlučivao o odšteti za materijalnu štetu i Sloveniji je ostavio rok do 26. juna 2013. godine da pripremi poseban mehanizam za priznavanje odštete "izbrisanim" stanovnicima.

Mirovni institut je pozvao sve izbrisane stanovnike koji su zainteresovani za pitanje odštete da svoje podatke dostave tom institutu.

Adresa instituta je Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija. Adresa elektronske pošte je info@mirovni-institut.si, a internet stranica je www.mirovni-institut.si/izbrisani.

Slovenija je tokom osamostaljenja 1992. godine iz registra građana izbrisala, prema zvaničnoj evidenciji, više od 28.000 ljudi poreklom iz drugih republika bivše Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG