Dostupni linkovi

Kacin: Srbiji potreban novi Ustav


Izvestilac Evrpskog parlamenta Jelko Kacin kaže da Srbija treba da promeni Ustav posle odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine.

"Srbiji je potreban jedan moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj", rekao je Kacin u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Napominjući da će Srbiji, od 2014. do 2020. godine biti na raspolaganju gotovo 1,5 milijardi evra iz pristupnih fondova EU, on je istakao da očekuje da će Vojvodina iskoristiti svoj deo tog novca, a da će za ostale regione Srbije to biti veoma teško "sve dok ne budu osposobljeni za takve izazove".

Kacin je rekao da je vojvođansko pitanje otvoreno "još od kada je ukinuta autonomija 1989. godine" i naglasio da će ono biti otvoreno "dok god se ne obezbedi adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine".

Usvajanjem Statuta Vojvodine "stvari su napokon počele da se pomeraju s mesta, ali treba još mnogo toga uraditi", kazao je izvestilac EP za Srbiju i zaključio da je, posle odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih nadležnosti pokrajine, neophodnost promene republičkog Ustava sve očiglednija.
XS
SM
MD
LG