Dostupni linkovi

Završen 17. Split Film Festival


Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, u Splitu je završio 17. Split film festival - najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj koji premijerno prikazuje filmove avangardnih i nezavisnih produkcija.

U konkurenciji dugometražnoga filma grand prix pripao je filmu Posljednji Cristerosi Matiasa Mayera, a posebna nagrada filmu Alessandra Comodina Giacomovo ljeto. Najboljim kratkometražnim filmom u konkurenciji 38 naslova, proglašen je film niskozemskog redatelja Jana van Ijkena Facing animals.

Posebne nagrade festivala pripale su hrvatskom filmu Terasa, Vedrana i Sanje Šamanović, te nizozemskom Tape generation Johana Rijpma.

Posebna nagrada festivala za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika pripala je poznatom portugalskom redatelju Pedru Costi čiji je film Collosal Youth prigodno prikazan na festivalu.

Na 17. Splitskom filmskom festivalu/ Međunarodnom festivalu novog filma prikazano 37 dugometražnih i 63 kratkometražna filma, koji se bave raznim vrstama otpora, što je bila i tema festivala. U sklopu festivala predstavljena je estonska kinematografija.
XS
SM
MD
LG