Dostupni linkovi

SAD objavile imena 55 zatvorenika koje će pustiti iz Guantanama


Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis s imenima 55 zatvorenika koji su određeni za puštanje na slobodu iz zatvora u bazi u Guantanamu ali se još uvijek nalaze u njemu, što je Američka unija za građanska prava (ACLU) ocijenila "djelomičnom pobjedom transparentnosti", izvijestile su novinske agencije.

Većina zatvorenika s popisa su iz Jemena, uključujući Muhameda Al Hamirija, kojeg zastupa Omar Farah, odvjetnik američke pravničke udruge Centar za ustavna prava.

Objavom imena izmijenjena je odluka iz 2009. godine da se imena zatvorenika koji će biti pušteni u druge zemlje drže u tajnosti. Vlada SAD-a je vjerovala da bi imena stvarala diplomatske teškoće pri dogovaranju njihovog prebacivanja na "sigurne i odgovorne" lokacije.

Organizacija za zaštitu građanskih prava ACLU, koja je podnijela zahtjev za objavu imena po zakonu o slobodi informiranja, objavila je izjavu u kojoj je ovaj potez ocijenila "djelomičnom pobjedom".

"Današnja objava djelomična je pobjeda transparentnosti i treba biti poticaj na djelovanje", kaže se u izjavi. "Ti su ljudi sad proveli tri godine u zatvoru otkako su se naše vojne i obavještajne agencije složile da ih se treba pustiti".

ACLU je podsjetio da ima još zatvorenika određenih za puštanje koji se nisu našli na popisu i pozvao na objavu i njihovih imena.

Odvjetnik ACLU-a Zachary Katzelson pozvao je vladu da objavi imena još 31 zatvorenika određenog za prebacivanje.
XS
SM
MD
LG