Dostupni linkovi

Merkel i Oland za dalje jačanje veza unutar EU


Francuski predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) i njemački kancelar Angela Merkel poručili su danas da je produbljivanje ekonomskih i političkih veza ključno za dalji napredak Evropske unije.

Oland i Merkelova sastali su se u gradu Ludvigzburgu, na jugozapadu Nemačke, kako bi obilježili godišnjicu početka istorijskog pomirenja dvije države poslije Drugog svjetskog rata.

"Francuska i Njemačka dijele posebnu odgovornost, jer mi činimo srce Evrope", rekao je Oland i dodao da na sadašnji status kvo treba gledati kao na novi početak dubljih integracija unutar Evropske unije.

Merkel je kazala da dve države moraju zajedno da rade na jačanju Evrope i prevazilaženju postojećih izazova.

"Koliko god da su veliki ekonomski izazovi, važi slijedeće: Mi Evropljani smo ujedinjeni u potrazi za našom srećom", poručila je Merkelova.

Oland i Merkelova simbolično su se sastali u Ludvigzburgu jer se u tom gradu 1962. godine tadašnji predsjednik Francuske Šarl de Gol obratio na njemačkom jeziku njemačkoj omladini.

Taj govor smatra se odlučujućim korakom u uspostavljanju čvrste francusko-njemačke osovine u novoj Evropi, budući da su se dvije države u oba svjetska rata nalazile na suprotnim stranama i ranije su uvijek smatrani tradicionalnim neprijateljima.
XS
SM
MD
LG