Dostupni linkovi

Nigerija: Masovni protesti zbog antiislamskog filma


Nekoliko desetina hiljada ljudi učestvovalo je danas na demonstracijama u Kanu, drugom po veličini gradu u Nigeriji, povodom snimanja antiislamskog filma u SAD.

Kolona demonstrnata protezala se nekoliko kilometara kroz najveći grad u sjevernom dijelu Nigerije, čije su većinsko stanovništvo muslimani. Okupljeni su uzvikivali parole protiv Amerike, Izraela i "neprijatelja islama".

Demonstracije je organizovao Islamski pokret Nigerije, proiranska grupa koja je dio šiitske grane islama. Ova grupa djeluje u Nigeriji od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, prenio je AFP.

"Izašli smo danas da bismo izrazili bijes i neslaganje povodom tog jeretičkog filma. Ovim protestom upućuje se i poziv američkim vlastima da obustave vrijeđanje islama", izjavio je Muhamed Turi, jedan od organizatora protesta.

Demonstranti su prošli gradom do palate Emira Kana, vrhovnog vjerskog vođe u ovom gradu od 4,5 miliona ljudi. Neki su mahali iranskim zastavama, javio je izvještač AFP-a. Policijske i vojne snage bile su razmještene širom grada.

"Nama prorok znači sve. Ona nam je važniji od života. Svaka jeres protiv njega je poziv na rat", izjavio je demonstrant Husein Ibrahim.

Turi je pozvao nigerijske vlasti da javno osude film "Nevinost muslimana" i prekinu sve odnose sa Izraelom.

Kontroverzni film navodno je snimio jedan koptski hrišćanin porijeklom iz Egipta, ali se u nekim navodima govori i o učešću Izraela.
XS
SM
MD
LG