Dostupni linkovi

Ekvador možda prebacuje Asanža u Švedsku


Ekvador razmatra mogućnost da od britanskih vlasti zatraži da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža prebaci u ekvadorsku ambasadu u Švedskoj, kako bi tamo odgovarao na optužbe za seksualno zlostavljanje.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino rekao je novinarima u Kitu da postoji nekoliko mogućnosti za rješenje situacije sa Asanžom.

Jedna od mogućnosti je da se "njegova izjava uzme u našoj ambasadi u Londonu ili da Ekvador dobije odobrenje da ga prebaci u našu ambasadu u Švedskoj kako bi se slučaj nastavio tamo, uz zaštitu Ekvadora i ispunjavanje zahteva švedskog pravosuđa", kazao je Patino.

Britanski zvaničnici još nisu reagovali na Patinov prijedlog.

Asanž se u ambasadi Ekvadora u Londonu nalazi od 19. juna, u pokušaju da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje.

Asanž tvrdi da je ta optužba dio zavjere čiji je cilj da mu se sudi u SAD, zbog toga što je njegov sajt Vilikiks objavio veliki broj tajnih američkih depeša. Švedska i SAD to demantuju.

Ekvador je osnivaču Vikiliksa dao politički azil 15. avgusta, ali su britanske vlasti zaprijetile da će ga uhapsiti čim kroči izvan te diplomatske misije.
XS
SM
MD
LG