Dostupni linkovi

Australija: Rimokatolička crkva priznala zlostavljanja djece


Rimokatolička crkva u australijskoj državi Viktoriji potvrdila je da su njeni sveštenici seksualno zlostavljali više od 600 djece od tridesetih godina prošlog vijeka.

Nadbiskup Melburna Denis Hart opisao je ovaj podatak kao "užasan i sraman". Informacija je objavljena u podnesku državnoj parlamentarnoj istražnoj komisiji koja ispituje slučajeve zlostavljanja.

Aktivisti koji se zalažu za provođenje ove akcije kažu da bi broj žrtava mogao da bude blizu 10.000, prenio je BBC.

Crkva je u svom dokumentu navela da je registrovano 620 slučajeva u posljednjih 80 godina i da se većina desila između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. U saopštenju se dodaje da se vodi istraga o još 45 slučajeva.

Nadbiskup Hart rekao je da je važno biti otvoren "o užasnom zlostavljanju koje se događalo u Viktoriji i na drugim mjestima".

"Mi posmatramo ovu istragu kao izlječenje onih kojisu bili zlostavljani, da bi se ispitao širi kontekst reakcije crkve, naročito u posljednjih 16 godina, i da bi se dale preporuke radi jačanja brige o žrtvama i prevenzivnih mjera koje sada postoje", saopštio je nadbiskup Melburna.

Aktivisti tvrde da mnogi slučajevi nisu ni prijavljeni i da je samo u državi Viktoriji bilo blizu 10.000 ovakvih zlostavljanja.
XS
SM
MD
LG