Dostupni linkovi

UN poziva Gruziju da rasvijetli slučaj torture zatvorenika


Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je vlasti u Tbilisiju da učine sve kako bi se rasvijetlio slučaj torture i silovanja zatvorenika u Gruziji.

"Pozivamo gruzijsku Vladu da izvrši nepristrasnu i efikasnu istragu o svim dokazima kršenja ljudskih prava, a ne samo one koji su snimani. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde", izjavio je danas portparol visokog komesara Rupert Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi.

Na video-snimku koji su objavljeni u Gruziji prikazana je grupa zatvorskih čuvara kako udaraju i ponižavaju zatvorenike dok pojedine siliju raznim predmetima.

Snimke su emitovala dva opoziciona televizijska kanala od kojih je jedan u vlasništvu milijardera Bidžine Ivanišvilija, čija je koalicija "Gruzijski san" protivkandidat Sakašvilijevom vladajućem "Ujedinjenom nacionalnom pokretu".

Iz kancelarije državnog tužioca saopšteno je da je uhapšeno deset osoba, uključujući i upravnika zatvora, njegova dva zamjenika i određeni broj čuvara.

U Gruziji su organizovani protesti nakon objavljivanja video-snimaka mučenja osuđenika, koji je objavljen nekoliko dana pred parlamentarne izbore.

Parlamentarni izbori u Gruziji zakazani su za 1. oktobar.
XS
SM
MD
LG