Dostupni linkovi

Novi Pazar: Protest protiv filma


U organizaciji navijačke skupine Fudbalskog kluba Novi Pazar "Torcida Sandžak", u centru Novog Pazara održan je protestni skup protiv filma "Muslimanska nevinost".

Skupu s kojeg je upućen protest protiv filma koji vrijeđa Poslanika Muhammeda, a koji je diljem islamskog svijeta izazvao burne reakcije, prisustvovalo je više hiljada građana, pretežno mladih.

Protestni skup započeo je okupljanjem učesnika na Trgu Isa-bega Ishakovića, nakon džume-namaza. Nakon otvaranja transparenta sa sadržajem "Poslanik u mom srcu", pisanog na arapskom jeziku, učesnici skupa upozoreni su na obavezu dostojanstvenog ponašanja. Učesnici skupa su zatim krenuli u protestnu šetnju pješačkom zonom i gradskim ulicama Novog Pazara, izgovarajući tekbire i učeći ilahije i salavate koji veličaju Božijeg Poslanika.

Skup je okončan povratkom na Trg Isa-bega Ishakovića, gdje se okupljenima obratio jedan od organizatora Irfan Malić, koji je pozvao na dostojanstvo, ukazujući na potrebu izbjegavanja svakog vida nasilja. On je rekao kako muslimani ne treba da pale zastave, jer zastave, kako je naglasio, predstavljaju čitave narode i njihove države.

"Mi nemamo ništa protiv cijelih naroda, nego protiv pojedinaca koji vrijeđaju najčasniju ličnost čovječanstva, ali to će im se vratiti kao bumerang", rekao je Malić.

On je od okupljenih zatražio da se mirno raziđu, te zahvalio učesnicima što su se na skupu pojavili u velikom broju. U toku protesta nisu zabilježeni incidenti.
XS
SM
MD
LG