Dostupni linkovi

Vlada Ukrajine neće intervenisati u slučaju Timošenko


Ukrajinska vlada je saopštila da neće intervenisati u slučaju osuđene bivše premijerke Julije Timošenko, uprkos kritikama koje je EU uputila prema pravosudnom sistemu te bivše sovjetske republike.

"Nećemo učiniti ništa. Naše pravosuđe mora da obavi posao i postigne rezultate. Nije moguće za naše prijatelje da daju savjete šta treba da činimo sa pojedinim slučajevima, jer smatraju da je to u redu a da pri tom ne znaju šta se zaista desilo", rekao je ukrajinski ministar inostranih poslova Kostjantin Giščenko, austrijskom dnevniku "Prese", odgovarajući na pitanje o zahtjevima EU za pravdu prema Timošenko u zamijenu za odobrenje Sporazuma za pridruženje sa Kijevom.

Griščenko je naglasio da su predugo bili pod dominacijom Moskve, koja im je govorila šta da čine.

Ukrajinski sud izrekao je Timošenkovoj u oktobru prošle godine kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Zapad je kritikovao taj proces kao primjer selektivne pravde. Presuda je narušila i odnose Kijeva sa Vašingtonom.

Timošenko, koja odbacuje optužbe, tvrdi da je Janukovič upotrijebio pravni sistem da bi joj se lično osvetio.

Ona zbog presude ne može da se kandiduje na glasanju 28. oktobra, na kojem se očekuje pobjeda Janukovičeve Stranke regiona, ali i dobar rezultat stranke Domovina, koju predvodi Timošenko.
XS
SM
MD
LG