Dostupni linkovi

Lagumdžija sa više amabasadora o aktulnoj političkoj situauciji


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija upoznao je danas, u odvojenim susretima, nekolicinu ambasadora u BiH sa aktuelnim dešavanjima u vezi sa evropskim i evroatlantskim integracijama BiH, te dešavanjima na domaćoj političkoj sceni.

Lagumdžija se sastao sa ambasadorom Rusije Aleksanrom Bocan-Harčenkom, Mađarske Jožefom Pandurom, Njemačke Ulrike Marijom Knoc, Kuvajta Mohamadom Fadelom Kalafom Al-Telaijyom i Grčke Karolosom Gadisom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je sagovornike upoznao sa detaljima veoma uspješnog sastanka koji je prije dva dana imao u Briselu sa koleginicom iz Hrvatske Vesnom Pusić o traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Teme razgovora Lagumdžije i ambasadora bila su i pitanja koja će se naći na dnevnom redu 67. zasjedanja Generalne skupštine UN, te dešavanja u regionu i svijetu.

Razgovarano je i o dostignutom nivou ekonomske saradnje, koja je u svim razgovorima označena kao prioritetna oblast za razvoj bilateralnih odnosa.

Jedna od posebnih tema razgovora Lagumdžije i Al-Telaijya bila je uspostavljanje avionske linije između BiH i Kuvajta, a razgovorano je i o saradnji dvije zemlje u oblasti zdravstva.

Posebna tema razgovora Lagumdžije i Gadisa bila je konkretizacija podrške Grčke BiH, odnosno zaključivanje memoranduma o saradnji ministarstava inostranih poslova dvije zemlje s ciljem ubrzanja procesa integracije BiH u EU, a s obzirom da će Grčka u prvoj polovini 2014. godine predsjedavati Savjetom EU.

Tokom susreta sa Pandurom i Knocovom Lagumdžiji je uručeno pozivno pismo za učešće na Petoj godišnjoj konferenciji na ministarskom nivou o jugoistočnoj Evropi, koja će u organizaciji Aspen instituta iz Njemačke u novembru biti održana u Berlinu.
XS
SM
MD
LG