Dostupni linkovi

Rekonstruisana norveška vlada


Norveški premijer Jens Stoltenberg rekonstruisao je danas svoj kabinet u pokušaju da popravi loš rejting svoje Laburističke partije godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Stoltenberg je premjestio ministre vanjskih poslova, odbrane, zdravlja i kulture na druge portfelje i zamijenio ministra rada. Novoformirani tim sada će voditi kampanju za osvajanje trećeg uzastopnog mandata laburista na čelu države.

"Izvršili smo ove izmjene da bismo dobili prostor za nove vrijednosti, nove snage i nove ideje. To je kombinacija obnove i kontinuiteta", izjavio je Stoltenberg novinarima, nakon što je obavijestio kralja Haralda o rekonstrukciji Vlade, prenio je Rojters.

Šef diplomatije Jonas Gar Stere, blizak Stoltenbergov saradnik, prelazi na mjesto ministra zdravlja, što je ključna pozicija u Vladi koja planira da ojača obimni sistem socijalne zaštite.

Rezultati anketa pokazuju da bi laburisti u ovom trenutku dobili oko 30 odsto glasova, iza opozicione Konzervativne stranke i njenih 34 odsto.

Stoltenbergova dva koaliciona saveznika borila bi se za prelazak cenzusa od četiri procenta glasova, dok bi desničarska Progresivna stranka, potencijalni saveznik konzervativaca, osvojila oko 14 odsto glasova.

Ministar odbrane Espen Bart Eide prelazi na funkciju ministra spoljnih poslova i imaće ključnu ulogu u posredovanju između kolumbijskih vlasti i pobunjenika iz grupe FARK kada njihovi mirovni razgovori počnu u Oslu sljedećeg mjeseca.

Stoltenberg, koji u anketama zaostaje za opozicionim liderom Ernom Solberg kao preferirani premijer, uveo je u Vladu 29-godišnju Hadiju Tadžik na poziciju ministra kulture.

Tadžik je postala najmlađi član norveškog kabineta u istoriji. Njeni roditelji su rođeni u Pakistanu, a ona će ujedno biti jedini norveški ministar stranog porijekla.

Rekonstrukcija Vlade nije obuhvatila ministarstva finansija, nafte i trgovine, odnosno glavne portfelje za kreiranje ekonomske politike.
XS
SM
MD
LG