Dostupni linkovi

Vučić: Prvi uslov EU je Kosovo


Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane, Aleksandar Vučić, očekuje da Srbija na proljeće ili najkasnije do sredine 2013. dobije datum za početak pregovora sa EU, ali da će prvi uslov biti pitanje Kosova.

"Ako me pitate šta će biti ključni uslovi za datum početka pregovora - prvo će biti ono što je njima najvažnije, a to je pitanje Kosova i kako ćemo rješavati probleme naročito na sjeveru Kosova", rekao je Vučić novinarima u pauzi Drugog beogradskog foruma.

Po njegovim rečima, uslovi su i pitanja "prekograničnog terorizma" i "radikalnog islama", kao i obračun s korupcijom. "Neće nam dati ni da priđemo EU bez stvaranja sistema i mehanizama žestoke borbe protiv korupcije", rekao je on.

Vučić je dodao da nije iznenađujuće što datum početka pregovora Srbija neće dobiti do Nove godine. "Reč je o tome da je prethodna vlada preuzela obaveze koje nije ni pokušala da implementira i sada je nama to težak zadatak, treba da radimo nešto o čemu uopšte nismo razgovarali", rekao je Vučić.

On je naveo da taj posao neće biti lak, ali da Srbija mora da ga završi. "Mi smo posvećeni i želimo da se priključimo EU i taj posao ćemo uraditi", poručio je Vučić.

Kada je reč o uslovima koji se postavljaju pred Srbiju, a nisu vezani za Kosovo, Vučić je rekao da bi svi koji bi uputili kritike bili potpuno u pravu - i kada je riječ o borbi protiv korupcije, ekonomiji i drugim pitanjima.

"Pred nama je veliki posao koji moramo da obavimo, da stvarno napredujemo u djelima, a ne samo na riječima. Uvjeren sam da ćemo to u narednih šest mjeseci uraditi", rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG