Dostupni linkovi

Vlada Srbije formira komisiju o ubistvima novinara


Vlada Srbije donijela je odluku o formiranju međunarodne komisije koja će da istraži nerešena ubistava novinara u Srbiji, izjavio direktor Fonda B92 Veran Matić.

Na konferenciji OEBS-a o slobodi medija u jugoistočnoj Evropi, Matić je rekao da je vlada Srbije juče donela odluku o formiranju međunarodne komisije koja će da istraži ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Cilj rada te komisije jeste da se utvrdi zašto su prethodne istrage bile neuspešne i da se postavi osnove za vođenje budućih istraga o ubistvima novinara.

Na Drugoj konferenciji o medijima u Jugoistočnoj Evropi koju organizuje OEBS, glavni i odgovorni urednik B92 Matić, predstavio je i novopokrenutu inicijativu – Balkansku mrežu slobode (Balkan Freedom Network). Eadi se o projektu koji će okupiti predstavnike svih relevatnih novinarskih udruženja i asocijacija, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, nezavisnih regulatornih tela, i udruženja tužilaca i sudija.

Cilj mreže je da se objedine sve snage u ostvarivanju i unapređenju slobode govora i informisanja u svim oblastima, da se uspostavi pravna regulativa i sudska praksa po najvišim standardima, ali i da se stvore efikasniji mehanizmi zaštite novinara i medija.
XS
SM
MD
LG