Dostupni linkovi

Puštanjem golubova iz Sarajeva poslana poruka mira


Mirovne aktivističke organizacije pod okriljem neformalne Mreže za izgradnju mira, podržane od Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), danas su ispred Katedrale u Sarajevu obilježili Međunarodni dan mira pod nazivom "Mir počinje osmijehom".

Nizom aktivnosti mladi volonteri i članovi nevladninih organizacija poslali su poruku mira i pozvali sve građane i građanke Bosne i Hercegovine na mir, suživot i razumijevanje. Akcije su organizirane u 12 gradova širom BiH.

"Posebno je važno da se ovaj dan obilježi u BiH zbog svega što se u prošlosti događalo. Raduje nas činjenica da je oko 100 nevladinih organizacija odlučilo da učestvuje i radi na promoviranju mira i suživota u BiH. Bitno je da građani ovim putem vide da mi imamo mnogo više onog zajedničkog i stvari koje nas spajaju nego različitosti", kazala je Sumka Bučan iz organizacije Care International.

Cijelu manifestaciju obilježili su i biciklisti Kluba ekstremnih sportova iz Vareša, koji su rano jutros krenuli iz kraljevskog grada Bobovca, kako bi u Sarajevo donijeli simboličnu "Zakletvu mira". Ispred gradske Katedrale dočekao ih je i David Barth, direktor USAID-a, nakon čega je upriličeno čitanje zakletve i puštanje golubova mira.

"Ovo je veoma važno okupljanje za ljude koje žele vidjeti mnogo mirniju i stabilniju budućnost BiH. Mi smo ponosni što možemo biti partner ovakve manifestacije i pomoći ovim organizacijama u uspostavljanju mira i bolje budućnosti", naglasio je Barth.
XS
SM
MD
LG