Dostupni linkovi

Rekordan deficit državnog budžeta Velike Britanije


Stanje javnih finansija Velike Britanije se pogoršalo prošlog meseca, dostigavši rekordni deficit za avgust što dodatno komplikuje zadatak vlade da smanji dug.

Vlada je prošlog meseca pozajmila 14,41 milijardu funti (18 milijardi eura), objavila je danas državna statistička služba. To je blago povećanje od 45 miliona funti u odnosu na isti mesec prošle godine, i novi rekord za mesec avgust.

Javni dug je dostigao 1.039,5 milijardi funti ili 66,1 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Te brojke znače pritisak na ministra finansija Džordža Ozborna (George Osborne) koji se obavezao na smanjenje duga.

"On će vjerovatno morati da prizna da nije moguće smanjiti odnos duga i BDP prije 2015/16. godine ili da objavi nove budžetske uštede", rekao je Hauard Arčer, ekonomista firme "IHS Global insajt" (IHS Global Insight).

Guverner Banke Engleske Mervin King (Mervyn King) je za to pripremio teren sinoćnom izjavom da bi za Veliku Britaniju bilo "prihvatljivo" da - zbog svetske privredne krize - odustane od smanjenja duga.

"Ima nekih znakova pboljšanja", ali "to oporavak će biti spor", rekao je King u retkom nastupu na televiziji, na Kanalu 4.

Uhvaćena između mjera štednje konzervativne Vlade Dejvida Kamerona i krize eurozone, Velika Britanija je u prvom ovogodišnjem tromjesečju upala u recesiju.
XS
SM
MD
LG