Dostupni linkovi

Gruzijski ministar policije podnio ostavku nakon protesta u zemlji


Ministar unutrašnjih poslova Gruzije Bačo Ahalaja podnio je ostavku, poslije objavljivanja video snimka zlostavljanja zatvorenika, koji je izazvao proteste u prijestolnici zemlje i drugim gradovima.

Osjećam moralnu i političku odgovornost, jer nismo uspjeli da iskorijenimo užasnu praksu (zlostavljanja zatvorenika). Zbog toga sam podnio ostavku predsjedniku, izjavio je u četvrtak navečer Ahalaja u komentaru objavljenom na internet stranici ministarstva.

Prije nego što je postavljen na mjesto ministra unutarnjih poslova, u nadležnosti Ahalaje bili su i zatvori u Gruziji, prenosi France Press.

Dvije televizijske stanice prikazale su snimak kako čuvari zlostavljaju zatvorenike, uključujući i snimak silovanja jednog od njih policijskom palicom.

Tri policajca su uhapšena, a ministarstvo unutarnjih poslova je saopštilo da su oni dobili novac od kolega bliskih opozicionom lideru Bidžinu Ivanišviliju da bi, kako se tvrdi, organizovali i snimali zlostavljanje. Ivanišvili negira te tvrdnje.

Zbog skandala, koji je izbio manje od dvije nedjelje pred parlamentarne izbore koji se održavaju 1. oktobra, ostavku je prethodno podnijela ministrica za izvršenje krivičnih sankcija Hatuna Kalmahelidže, a u Tbilisiju i nekim drugim gradovima organizovani su protesti u kojima su učestvovale rodbina zatvorenika, ali i pristalice opozicije.
XS
SM
MD
LG