Dostupni linkovi

Timošenko: Oktobarski izbori u Ukrajini su već namješteni


Julija Timošenko, zatvoreni protivnik ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, izjavila je danas da parlamentarni izbori u oktobru neće biti pošteni i pozvala Zapad da uvede sankcije protiv ukrajinskih rukovodilaca.

Ukrajinski sud izrekao je Timošenkovoj u oktobru prošle godine kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Zapad je kritikovao taj proces kao primjer selektivne pravde. Presuda je narušila i odnose Kijeva sa Vašingtonom.

Timošenko, koja odbacuje optužbe, tvrdi da je Janukovič upotrebio pravni sistem da bi joj se lično osvetio.

Ona zbog presude ne može da se kandiduje na glasanju 28. oktobra, na kojem se očekuje pobjeda Janukovičeve Stranke regiona, ali uz dobar rezultat stranke Domovina, koju predvodi Timošenko, prenio je Reuters.

"Izbori su već namješteni i prije nego što su počeli. Moramo odmah, prije izbora, pronaći načine da razbijemo okove diktature, prije nego što ona kroz lažirane izbore dobije neupitnu kontrolu", saopštila je Timošenko.

Ona se od maja liječi od bolova u leđima u državnoj bolnici, dok se suočava sa novim optužbama pred sudom za utaju poreza i pronevjeru.

Janukovič je prošlog mjeseca izrazio očekivanje da će međunarodni posmatrači dati pozitivnu ocjenu o ukrajinskim izborima i time otvoriti put za potpisivanje trenutno blokiranih sporazuma o saradnji sa EU.
XS
SM
MD
LG