Dostupni linkovi

Lajčak: Zemlje Balkana čeka stolica u EU


Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak poručio je da nema bolje i pozitivnije perspektive za zemlje zapadnog Balkana nego da postanu dio EU i NATO, ukoliko to žele.

"Čeka vas prazna stolica u EU. Pretvorite viziju što prije u realnost. Ne treba da se fokusiramo na datume, već na rješenja, na ispunjavanje uslova", rekao je Lajčak na Beogradskom bezbjednosnom forumu.

On je napomenuo da su Hrvatska i Crna Gora odlični primjeri kako treba raditi na evropskom putu, te poručio da će proširenja EU biti i poslije pristupanja Hrvatske.

Lajčak, koji je i potpredsjednik vlade Slovačke, rekao je da za zemlje zapadnog Balkana postoji vizija, budućnost i evropska perspektiva.

"Građani i vlast treba da budu svjesni da EU ne ucjenjuje kad zahtijeva da budu ispunjeni određeni uslovi", istakao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, članstvo zemalja Balkana u EU nije poklon, već njihov pristup treba da omogući i samoj EU da funkcioniše još bolje.

"Nije u redu da se govori da EU nije fer. Proces pristupanja je kompleksan i komplikovan. Uslovi su važni. Ako sada želite da vam EU finansijski pomogne, moraju da budu ispunjeni određeni uslovi", rekao je Lajčak.
XS
SM
MD
LG