Dostupni linkovi

Avganistan napustilo 33 000 vojnika SAD


Posljednja grupa od 33.000 vojnika koje je predsjednik SAD Barak Obama poslao kao pojačanja u Avganistan napustila je tu zemlju, saopštio je Pentagon.

Pojačanje je bilo poslato da bi potisnulo talibane i omogućilo avganistanskim snagama da dobiju vrijeme za preuzimanje bezbjednosnih operacija u svoje ruke.

U Avganistanu ostaje još oko 68.000 američkih vojnika, u vrijeme kada su sve češći takozvani insajderski napadi iz redova avganistanske vojske i policije, prenio je BBC.

Američki ministar odbrane Leon Paneta saopštio je da povlačenje velikog dijela trupa označava prekretnicu u operacijama u Avganistanu.On je insistirao da su pojačanja postigla uspjeh u pogledu potiskivanja talibana i nanošenja štete Al kaidi.

Paneta je rekao da će potpuni prenos kontrole nad bezbjednosnom situacijom u zemlji biti obavljen do kraja 2014. godine, kako je i planirano.

Od početka godine u Avganistanu je ubijen 51 pripadnik stranih snaga u napadima koje su počinili pripadnici avganistanskih snaga bezbjednosti ili lica obučena u njihove uniforme.

NATO je juče objavio da je ograničio zajedničko patroliranje sa avganistanskim trupama i da će ubuduće zajedno sa njima izvoditi samo velike operacije. Alijansa je naglasila da je ovo privremena mjera.
XS
SM
MD
LG