Dostupni linkovi

Španski premijer odbacio fiskalnu nezvisnost Katalonije


Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je zahtjev Katalonije da dobije fiskalnu nezavisnost, čime se otvara potencijalno ozbiljan spor u vrijeme ekonomske krize.

Artur Mas, predsjednik sjeveroistočnog regiona, koji čini petinu španskog ekonomskog proizvoda, došao je u Madrid i zatražio početak razgovora o ideji da Katalonija sama naplaćuje i troši svoje poreze.

Premijer Rahoj, lider španske konzervativne Narodne stranke, nije prihvatio katalonski prijedlog "fiskalnog pakta", prenio je AFP.

"Rahoj se usprotivio prijedlogu ekonomskog sporazuma za Kataloniju, zato što on nije u skladu sa španskim Ustavom", saopštila je kancelarija predsjednika Vlade.

Premijer je rekao Masu da će "veoma ozbiljna kriza biti prevaziđena zajedničkim preuzimanjem odgovornosti i jedinstvom, a ne podjelom i institucionalnom nestabilnošću".

Mas je rekao da je razočaran Rahojevim stavom i nagovijestio da će preduzeti dodatne mjere.

"Vladin odgovor je bio iskren. Premijer mi je rekao da nema prostora za pregovore o fiskalnom paktu za Kataloniju. Izgubili smo istorijsku priliku da postignemo razumijevanje između Katalonije i ostatka Španije", rekao je Mas.

Mas je stigao u Madrid osnažen demonstracijama na kojima su građani u Barseloni prošle sedmice zatražili veću autonomiju i ekonomsku nezavisnost.

Katalonija smatra da doprinosi centralnom budžetu u Madridu mnogo više nego što iz njega dobija u vrijeme provođenja oštrih mjera štednje u sektorima zdravstva i prosvjete.

Prošlog mjeseca, region je morao da uzme pet milijardi eua pomoći od španske Vlade da bi finansirao dio svog duga od 40 milijardi eua, što je petina njegovog društvenog proizvoda.

Katalonski lider jasno je stavio do znanja da neće odustati od inicijative za fiskalnim paktom.

"Pošto ovo danas nije prošlo dobro, moraćemo ozbiljnije da porazmislimo u Kataloniji. Moraćemo da donesemo odluke", rekao je Mas i dodao da će ovo pitanje biti izneseno pred regionalni parlament sljedeće sedmice.
XS
SM
MD
LG