Dostupni linkovi

Macneter: Srbija bi mogla u EU za sedam godina


Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter ocenio je u Beču da bi Srbija u EU mogla da uđe za sedam godina.

On je sinoć , tokom diskusije na temu "Srbija dalji/udaljeni put u EU" u organizaciji "Rener instituta", kazao da je potrebno pronaći pragmatično rešenje za Kosovo i poručio da bi "Srbija trebalo da se pomiri sa granicama i posveti se privredi, jer se točak istorije sigurno neće vraćati unazad".

Macneter je napomenuo da je EU osnovana kao mirovni projekat sa očekivanjim da donese trajni mir na kontinentu, i da kao takav ima obavezu da uspostavi mir na Balkanu.

Dobijanjem statusa kandidata, prema njegovim rečima, Srbija je na dobrom putu, ali je moguće da se "oduži" sa početkom pregovora.

Srbija, kako ocenjuje Macneter, ima dobre šanse da u narednih sedam godina bude u stanju da postane članica EU.

Kada je reč o uslovima za prijem koji su u poslednje vreme pominjali neki nemački zvaničnici, on je ukazao da članice EU imaju osećaj za nemačke unutrašnjo-političke rasprave, podsetivši da se u toj zemlji približavaju izbori.
XS
SM
MD
LG