Dostupni linkovi

Protesti trgovaca u Indiji blokirali željeznički saobraćaj


Trgovci i ostali radnici širom Indije stupili su danas u štrajk, koji je doveo do blokade željezničkog saobraćaja i zatvaranja pijaca, a povod za protest su reforme koje će omogućiti otvaranje stranih trgovinskih lanaca, poput "Volmarta" i "Teska".

Opozicine stranke i sindikati pozvali su na štrajk nakon što je premijer Manmohan Sing prošle sedmice objavio paket reformi s ciljem podsticanja ekonomskog rasta.

Hiljade policajaca razmještene su na ulicama Kolkate, u državi Zapandi Bengal, da bi spriječili nasilje u vrijeme kada su radnje, pijace i kancelarije zatvorene na 24 sata, prenio je AFP.

"Željeznički saobraćaj obustavljen je širom Zapadnog Bengala, pošto su se štrajkači okupili na šinama", izjavio je Samir Gosvami, portparol regionalne uprave.

U Kolkati su već održane demonstracije u znak podrške štrajkačima, a tokom dana su planirani veliki skupovi u New Delhiju i mnogim drugim gradovima. Policija je saopćila da su demonstranti blokirali i neke autoputeve.

Aktivisti glavne opozicione stranke Baratija janata i njihovi saveznici okupili su se na željezničkim stanicama širom sjeverne indijske države Bihar i izazvali obustavu saobraćaja.
Sve privatne škole u ovoj državi su zatvorene zbog štrajka, ali su državne obrazovne ustanove otvorene.

Udruženje indijskih trgovaca prognozira da će u protestu povodom reformi učestvovati 50 miliona ljudi.

Mnogi vlasnici malih radnji i radnici strahuju da će dolaskom stranih supermarketa ostazi bez posla zbog transformacije indijskog maloprodajnog sektora.
XS
SM
MD
LG