Dostupni linkovi

Busek: Priznanje Kosova pre ulaska Srbije u EU


Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je da je nemoguće reći kada će Srbija postati članica EU i da je pitanje da li će se to dogoditi do 2020. godine, ali da će pre ulaska u EU "sigurno morati da prizna postojanje države Kosovo".

Busek je za Večernje novosti rekao da ga ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima i istakao da bi trebalo očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

"Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme. Problem neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, nego i promene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike", rekao je Busek.

Bivši koordinaror Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope naveo je i da je nemoguće reći kada će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU, i dodao da će to u velikoj meri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije najsjajnija, kao i da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma u decembru.

Busek je ponovio da bi konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora mogla da bude podela Kosova i dodao da su za takvo rešenje i Beograd i Priština, pa je samo potrebno ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu.
XS
SM
MD
LG