Dostupni linkovi

Danas presuda za paljenje američke ambasade u Beogradu


Presuda Milanu Živanoviću, optuženom za paljenje Ambasade SAD u Beogradu, biće izrečena danas pred Višim sudom u Beogradu.

Optužnica protiv Živanovića podignuta je 13. aprila 2009. godine, a suđenje je počelo 4. novembra te godine.

U februaru 2011. suđenje je počelo ispočetka zbog promene sudije. Živanović, student ekonomije, optužen je za učešće u paljenju zgrade ambasade 21. februara 2008. godine, kada je u požaru poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, kao i za krađu jakne i rukavica službenika ambasade.

Živanović se tereti i da je sa zgrade ambasade skinuo američku zastavu i istakao srpsku.

On je negirao krivicu i naveo da nije izazvao požar niti je kod sebe imao zapaljiva sredstva kada je upao u ambasadu i dodao da je tada bio pod dejstvom alkohola.

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da suđenje traje gotovo tri godine, što nije u skladu sa standardima pravičnog suđenja.

"Ovo je još jedan od primera predugačkih sudskih procesa, kao što su i suđenja za paljenje Bajrakli džamije i brojne slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje", navodi se u saopštenju Inicijative.

Tužilaštvo je 10. jula podiglo optužnicu za paljenje Ambasade SAD i protiv Dejana Vučkovića, Đorđa Tomina, Nikole Kosanovića, Dušana
Sedlara, Aleksandra Ercega, Filipa Backovića, Dragana Marinkova, Mladena Nebrigića, Marka Novitovića, Draženka Nikolića, Milana Dubočanina i Milana Tomasa.
XS
SM
MD
LG