Dostupni linkovi

Forbs: U 2012. bogati postali još bogatiji


Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts i dalje je najbogatiji Amerikanac, budući da se već 19 godina zaredom nalazi na prvom mestu liste "Forbs 400", uz neto imovinu vrednu 66 milijardi dolara.

Drugo mesto na listi koju sastavlja američki poslovni magazin "Forbs" ponovo je zauzeo čelnik kompanije "Berkšir Hatavej" Voren Bafet sa 46 milijardi dolara, a treću poziciju zadržao je suosnivač informatičke firme "Orakl" Lari Elison, "težak" 41 milijardu dolara, prenela je agencija AP.

Sledeći su braća Čarls i Dejvid Koh, suvlasnici firme "Koh indastriz", koja se bavi preradom nafte, a njihovo bogatstvo procenjuje se na 31 milijardu dolara.

"Forbs" navodi da su u 2012. bogati uglavnom postali još bogatiji, budući da je neto vrednost 241 člana liste uvećana, dok je bogatstvo njih 66 smanjeno.

Uvećanju bogatstva doprineli su rast cena akcija i oporavak tržišta nekretnina.

Nekoliko članova porodice Volton, osnivača trgovinskog lanca "Volmart" napredovalo je na listi 10 najbogatijih Amerikanaca, s koje su, pak, pali investitor Džordž Soroš i osnivač kockarnice "Las Vegas Sends korp" Šeldon Adelson.

Gradonačelnik Njujorka i osnivač agencije "Blumberg" Majkl Blumberg ponovo je među 10 najbogatijih Amerikanaca, uz procenjeno neto bogatstvo od 25 milijardi dolara.

Osnivač kompanije "Zinga", proizvođača video igrica za društvene mreže, Mark Pinkus i osnivač internet strane za prodaju kupona na internetu "Grupon" Erik Lefkofski nisu više na listi.

Osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg još uvek je rangiran, ali je i najveći gubitnik među američkim bogatašima, budući da je izlazak te društvene mreže na berzu u maju rezultirao ogromnim padom vrednosti kompanije.

Zakerberg je pao na 36. sa 14. pozicije na listi.

Međutim, iako je izgubio više novca nego što većina ljudi zaradi u životu, njegovo bogatstvo se i dalje procenjuje na 9,4 milijarde dolara, naveo je "Forbs".

Na "Forbsovoj" listi nalazi se i 45 žena, u odnosu na 42 iz prošle godine, uključujući TV voditeljku Opru Vinfri, koja zauzima 151. mesto.
XS
SM
MD
LG