Dostupni linkovi

Japan od Kine traži nadoknadu štete


Tokio će tražiti od Pekinga da plati štetu koja je izazvana na zgradama njegovih diplomatskih misija tokom antijapanskih protesta zbog spornih ostrva. Saopštenje je stiglo u vreme dok vlasti u Kini nastoje da smire nezadovoljstvo javnosti zabranjujući demonstracije čak i dok političari i dalje drže visok ton.

"Što se tiče štete pričinjene na našoj ambasadi i konzulatima, mi planiramo da tražimo naknadu (od Kine) jer to je pitanje između dve vlade", rekao je glavni sekretar vlade Osamu Fudjimura, a preneo AFP.

On je rekao da o šteti koja je pričinjena japanskim poslovima u Kini treba da se odlučuje po tamošnjim domaćim zakonima.

Međutim, u pomirljivom tonu Fuđimura je rekao da Tokio želi da pruži ruku Kini.

"Premijer planira da pošalje specijalnog izaslanika kao deo našin vladinih nastojanja da rešimo to pitanje hladne glave kroz razne diplomatske kanale", dodao je on.

Fuđimura je rekao da još nije odlučeno ko će biti izaslanik ni kada će i kako on ići.

Na stotine hiljada demonstranata protestovalo je širom Kine od prošle nedelje, a u nekim gradovima su razbijane japanske radnje i sabotirane fabrike, što je prisililo brojne firme da na kratko obustave proizvodnju.

Protesti su kulminirali u utorak, na 81. godišnjicu japanske invazije na Mandžuriju i zauzimanje današnjeg istočnog dela Kine.

Demonstranti su protestovali zbog prošlonedeljne kupovine spornih ostrva u Istočnom kineskim moru od strane japanske vlade i pored upozorenja Pekinga da su ostrva Diaoju od davnina sastavni deo njihove teritorije.
XS
SM
MD
LG