Dostupni linkovi

EU, Hrvatska i BiH: Postignuti dogovori oko prelaska granice


Nadležni komesari Evropske komisije i šefovi diplomatija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, u sredu su u Briselu postigli važne dogovore o režimu prelaska granice između te dve zemlje kad Hrvatska u julu 2013. postane članica EU.

Dva bitna pitanja su praktično rešena, potvrdili su ministri dve države, prenosi Beta. Jedno je da se obezbedi povezanost teritorije Hrvatske, a to znači i Evropske unije, kroz poseban režim prolaza kod Neuma, gde bosanskohercegovačka teritorija preseca hrvatsku i odvaja dubrovačko područje od ostatka Hrvatske, a od jula 2013. godine i Evropske unije.

Tu će biti uspostavljen poseban "koridor", kako je rekao Lagumdžija, za prevoz robe između dva dela hrvatske, evropske teritorije. Ujedno je utanačeno i da se posebnim režimom omogući da Bosna i Hercegovina u punoj meri koristi za uvoz i izvoz hrvatsku luku Ploče.

Takođe je utvrđeno i preko kojih posebnih prelaza se mogu prevoziti živa stoka, životinje, a koji prelazi s fito-sanitarnom kontrolom će biti namenjeni prometu voća i povrća, što je presudno važno za privredne kompanije i prevoznike.

Vesna Pusić je naglasila da je danas rešeno dve trećine pitanja, a Lagumdžija je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu "pitanje koridora Neumskog, odnosno Pločanskog jedna celina".
XS
SM
MD
LG