Dostupni linkovi

Srbija:Apelacioni sud ukinuo presudu protiv Palme zbog vrijeđanja LGBT osoba


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu protiv poslanika i predsjednika vladajuće stranke Jedinstvena Srbije Dragana Markovića Palme osuđenom zbog izjave da su pripadnici gej populacije bolesni.

Slučaj je, kako je danas navedeno u Gej strejt alijansi, vraćen na ponovno suđenje, jer je Apelacioni sud utvrdio da Markoviću tužba nije dostavljena po zakonu.

Pravna služba Gej strejt alijanse je u avgustu prošle godine tužila Markovića zbog toga što je drugačiju seksualnu orijentaciju nazvao bolešću, a prvostepeni sud je utvrdio da je u pitanju diskriminacija i zabranila mu da to ponovi.

Iako je prvostepeni sud naveo da je tužbu Draganu Markoviću Palmi uredno dostavio, Apelacioni sud je nakon uvida u dokumentaciju donio rješenje o ukidanju presude i vraćanju postupka na ponovno suđenje.

Kako je saopšteno, Gej strejt alijansa neće odustati od tužbe protiv Dragana Markovića Palme ni nakon odluke Apelacionog suda jer taj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine.
XS
SM
MD
LG