Dostupni linkovi

Merkel:Vrata Zapadnom Balkanu otvorena


Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da su vrata EU, uprkos krizi unutar Unije, i dalje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana koje budu ispunile uslove.Kancelarka je ovo izjavila na kratkoj konferenciji za štampu poslije razgovora sa predsjednikom vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Na pitanje da li će kriza u niz zemalja EU uticati na usporavanje evropskih integracija Zapadnog Balkana, Merkelova je rekla da će države ovog regiona samo uz dalju evropsku integraciju moći mirno da se dalje razvijaju.

Ona je ocijenila da je "pristupanje EU, čak i ako je u ekonomskom smislu danas ponešto postalo složenije, i dalje nužna varijanta da bismo zajedno mirno živjeli".

"Mi ćemo korak po korak, u skladu sa tim kako zemlje budu ispunjavale nužne uslove, ići dalje. Slovenija je taj put već odavno prošla, Hrvatska ga je takođe suštinski prošla, za ostale su vrata takođe otvorena na isti način, ali naravno sve zemlje moraju da ispune sve nužne pretpostavke", rekla je Angela Merkel.

Kancelarka je izrazila uvjerenje da će Hrvatska 1. jula 2013. godine postati 28. članica EU i da će rezultati monitoringa koji treba da budu objavljeni tokom jeseni i narednog proljeća biti povoljni i omogućiti Hrvatskoj da nastavi da ide dobrim putem na kojem je sada.

Sa premijerom Milanovićem je kancelarka razgovarala, kako je prenijela, i o situaciji na Zapadnom Balkanu i ocijenila da "Hrvatska nastoji da izgradi dobre odnose sa svim susjedima u regionu".
XS
SM
MD
LG