Dostupni linkovi

Katar: Film o Muhamedu za 450 miliona dolara


Katarska produkcijska kuća "Nur" snimiće film o životu proroka Muhameda sa budžetom od 450 miliona dolara, kao svojevrstan odgovor na film "Nevinost muslimana".

Direktor kuće Ahmed Hasimi kaže da je projekat u pripremi još od 2009. godine, a film će se, kako je planirano, sastojati iz tri dijela.

Prema njegovim riječima, film je u završnoj fazi i šalje pozitivnu Muhamedovu poruku cijelom čovječanstvu i biće svojevrsni odgovor na provokativni film koji je uzrokovao nemire i krvoproliće u svijetu.

"U pripremi scenarija za film, kosultovali smo mnoge islamske učenjake, kao što je Jusuf el-Kardavi. Njihov doprinos je bio na fonu poštovanja islamskog prava i pravila. Želimo da svetu pošaljemo pravu poruku o životu i delu Muhameda, nasuprot filmu koji je snimljen u Americi i koji vrijeđa njegov lik i djelo", rekao je Hasimi u intervjuu za agenciju Anadolija.

Ističući da je jedan od ciljeva kompanije "Nur" da promoviše život i djela poslanika Muhameda, Hasimi je reako da je ova produkcijska kuća do sada izdala priručnik o njegovom životu, koji je štampan na šest jezika i podijeljen u 250 hiljada primjeraka, kao I mnogo drugih djela istog sadržaja.
XS
SM
MD
LG