Dostupni linkovi

Asad se sastao sa šefom iranske diplomatije


Sirijski predsjednik Bašar al-Asad primio je danas u Damasku šefa iranske diplomatije Ali Akbar Salehija, čija je država jedan od saveznika Sirije, objavila je sirijska državna agencija Sana.

"Predsjednik Asad sastao se sa iranskim ministrom inostranih poslova. Ovom sastanku je prethodio sastanak sirijskog ministra inostranih poslova Valida Mualema sa iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem", precizira agencija.

Po dolasku u Damask iranski ministar je rekao novinarima da je cilj njegove posjete razmjena mišljenja sa sirijskim zvaničnicima o situaciji u Siriji i dodao da je rješenje krize u ovoj zemlji unutrašnje pitanje uz učešće i koordinaciju svih međunarodnih i regionalnih institucija.

On je naglasio da su sirijsko-iranski odnosi veoma čvrsti.

Salehi je izrazio žaljenje što ministar inostranih poslova Saudijske Arabije nije prisustvovao sastanku koji je prije dva dana u Kairu održala regionalna kontakt grupa za Siriju (Iran, Egipat, Turska i Saudijska Arabija).

Na sastanku je predloženo da ove četiri države pošalju u Siriju posmatrače kako bi pomogli da se okonča nasilje u zemlji.

Ministri su, takođe, pozvali da obje strane simultano zaustave nasilje, kako bi se mirno riješila kriza bez stranog miješanja, kao i da se obustavi finansijska i vojna pomoć sirijskoj opoziciji, prenosi iranska agencija Irna.

Iran optužuje Zapad i nekoliko država u regionu, na čelu sa Saudijskom Arabijom i Turskom, da pružaju vojnu i finansijsku pomoć oružanim grupama u Siriji.
XS
SM
MD
LG