Dostupni linkovi

Đukanović spreman da svjedoči o prodaji crnogorskog Telekoma


Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, spreman je da se odazove pozivu skupštinskog Anketnog odbora za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma.On je novinarima, nakon predaje izborne liste vladajuće koalicije, kazao i da je spreman da odgovori na sva postavljenja pitanja članova tog parlamentarnog tijela.

"Naravno", rekao je Đukanović na pitanje da li je spreman da se odazove pozivu i da odgovori na postavljena pitanja.Članovi Anketnog odbora bi u četvrtak trebalo da sasluša bivše direktore Telekoma, Olega Obradovića i Milana Perovića, kao i nekadašnjeg direktora Moneta, Miodraga Ivanovića.

Na taj način bi trebalo da se nastavi serija saslušanja koje su članovi tog parlamentarnog tijela počeli krajem jula i koje treba da obave do 1. oktobra.

Na spisku se, pored Obradovića, Perovića i Ivanovića, nalaze i Đukanović i suvlasnik Univerziteta Donja Gorica (UDG) i nekadašnji zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju, Veselin Vukotić.

Članovi Anketnog odbora u julu su saslušali vrhovnog državnog tužioca, Ranku Čarapić, direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije, Božidara Vuksanovića.

Sredinom avgusta su u javnosti, putem medija, dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene Anketnom, kao i Odboru za bezbjednost i odbranu, iako je cijeli slučaj strogo zatvoren za javnost.

Krajem prošle godine Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica Magyar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona američkih dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma.
XS
SM
MD
LG