Dostupni linkovi

Dinkić: Porezi na zarade biće smanjeni, ali ne odmah


Porezi i doprinosi na zarade biće smanjeni, ne odmah, nego za vreme mandata ove vlade, najavio je ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić u Skupštini Srbije. On nije precizirao kada će biti doneta odluka o smanjenu tih poreza, ali je ukazao da se to sada ne može učiniti jer se zbog toga ne bi mogao zaustaviti dalji rast deficita i javnog duga.

Dinkić je, tokom sinoćnjeg skupštinskog zasedanja, na kome je razmatran prijedlog ekonomskih zakona, da se smanjenje poreza i doprinosa na zarade može očekivati u toku mandata sadašnje vlade.

Smanjenje poreza i doprinosa u ovom trenutku iziskivalo bi da se dodatno poveća porez na dodatu vrednost ne kao što je već učinjeno na 20 sa 18 odsto, već za četiri procenta, na 22 odsto, objasnio je on.

Takvo uvećanje PDV bi, prema ocjeni ministra, značilo i smanjenje poreza na zarade za desetak odsto, na približno 54 procenta.

Dinkić je ukazao da u situaciji kada se srpska privreda nalazi u recesivnom stanju, jer se predviđa pad privredne aktivnosti u ovoj godini od 0,5 do jedan odsto, veće povećanje PDV od onoga koje je odobreno bi bilo štetno.
XS
SM
MD
LG