Dostupni linkovi

Karadžiću odobreno 300 radnih sati za odbranu


Raspravno vijeće Tribunala u Hagu je danas odobrilo za genocid i ratne zločine optuženom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 300 radnih sati za izvođenje dokaza odbrane od optužbi za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH, 1992-95.

Početak odbrane Karadžića koji se brani sam, zakazan je za 16. oktobar.

Tužilaštvo je za izvođenje dokaza protiv Karadžića koje je započelo aprila 2010, a završilo se krajem maja ove godine, utrošilo približno 300 radnih sati.

Karadžić je krajem avgusta zatražio od sudija da mu za odbranu daju isto vrijeme kao i tužilaštvu, ali i dodatnih 300 sati za osporavanje sudski utvrđenih činjenica iz raniji procesa koje su uvedene u dokaze protiv njega.

Raspravo vijeće predsjedavajućeg O Gon Kwona (O-gon Kwon) danas je, međutim, odbilo drugi dio Karadžićevog zahteva.

U ranijem podnesku, Karadžić je naznačio da namjerava da pred sudije izvede 600 svjedoka odbrane, ali su mu sudije preporučile da taj broj znatno umanji, ocijenivši da mnoga od predloženih svjedočenja nisu bitna za predmet, te da se ponavljaju.

Sudije, međutim, još nisu odredile broj svjedoka odbrane koje će saslušati.

Karadžić nije isključio mogućnost da na kraju dokaznog postupka i sam svjedoči u svoju odbranu ukoliko tako bude odlučio.

Karadžić je optužen za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnikja mirovnih snaga UN za taoce 1992-95. godine.
XS
SM
MD
LG