Dostupni linkovi

Rusija zatvara USAID zbog "uticaja na politiku"


Rusija je odlučila da zatvori kancelariju agencije USAID uz obrazloženje da "ta američka organizacija svojim novcem pokušava da utiče na ishod izbora", kako je izjavio danas portparol ruskog ministarstva vajskih poslova.

Aleksandar Lukaševič rekao je da, svojim novcem, Američka agencija za međunarodni razvoj pokušava "da utiče na politički proces, uključujući izbore na različitim nivoima, i na institucije civilnog društva".

Skoro 60 odsto godišnjeg budžeta agencije USAID, koji iznosi 50 miliona dolara, utrošeno je za promovisanje demokratije i građanskog društva u Rusiji, navodi američka agencija AP.

Dio tog novca upućen je jedinoj nezavisnoj organizaciji za posmatranje izbora, koja je širom zemlje rasporedila posmatrače na parlamentarnim i predsjedničkim izborima prošle zime i prikupila izvještaje o izbornim nepravilnostima širom zemlje.

Vijest o zatvaranju organizacije USAID u utorak je saopštila portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland, koja je kazala da je Moskva prošle nedelje obavijestila Vašington o svojoj odluci i da zatvara kancelariju te agencije u Rusiji.

USAID je saopštio da je u Rusiji dve decenije radio na promociji "otvorenijeg i modernijeg društva, i jačanju partnerstva između Rusije i SAD".
XS
SM
MD
LG