Dostupni linkovi

Povukao se advokat Joce Amsterdama


Predsjednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Srbije Vladimir Cvijan nije više branilac Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, u procesu za ubistvo Ive Pukanića.
To je saopšteno u nastavku suđenja Jociću u Specijalnom sudu u Beogradu.

Cvijan, koji je i član Srpske napredne stranke, obavijestio je sud da povlači punomoćje za zastupanje Jocića, ali na suđenju nisu saopšteni razlozi zbog kojih to čini.

U nastavku suđenja sud je gledao snimke sigunosnih kamera koje su zabeležile događaje na parkingu ispred redakcije “Nacionala” u Zagrebu gde je nastradao Pukanić i njegov saradnik Niko Franić 23. otobra 2008. od eksploziva koji je aktiviran daljinskim upravljačem.

Na tim snimcima navodno je optuženi Željko Milovanović koji je, prema optužnici, do parkinga došao mopedom, postavio eksploziv ispod automobila i aktivirao ga daljinskim upravljačem. On je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva.

Pošto se na početku sudjenja Milovanović žalio sudu da se ne oseća dobro, pregledao ga je sudski lekar i konstatovao da je u stanju da prati suđenje.

Sudija Vladimir Vučinić saopštio da je italijansko tužilaštvo za borbu protiv mafije iz Barija poslalo sudu Pukanićevo svedočenje povodom šverca cigareta, i da je u toku prevođenje tog iskaza od 60 strana.

Suđenje je održano u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj, iako je prethodnih nekoliko pretresa održavano u Okružnom zatvoru u Beogradu iz bezbjednosnih razloga, pošto je jedan od optuženih Željko Milovanović zimus pokušao da pobjegne iz pritvorske jedinice tog suda.

Osim Jocića, beogradski sud vodi proces protiv Milovanovića, koji je u Županijskom sudu u Zagrebu kao neposredni izvršilac ubistva pravosnažno osuđen u odsustvu na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, kao i Milenka Kuzmanovića.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion eura ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Milovanović i Kuzmanović. Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.
XS
SM
MD
LG