Dostupni linkovi

U Višem sudu danas presuda Gnjilanskoj grupi



Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine izreći će danas presudu 17-orici pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženima za ratne zločine nad civilima u Gnjilanu 1999. godine. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti 17 pripadnika OVK da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 ljudi je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.

U završnoj reči otpuženi i advokati odbrane zatražili su oslobađajuće presuda ističući da iskaz zaštićenog svedoka "Božura 50" nije istinit. Nije poznat tačan broj ubijenih civila, kao ni njihov identitet, niti su poznati izvršioci, mesto, vreme i način izvršenja ubistava, navodi su odbrane.

Suđenje pripadnicima OVK, od kojih je sedam u bekstvu, objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine. Optužnica tužilaštva od 11. avgusta 2009. godine Šemsiju Nuhiju, Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.

Postupak se u odsustvu vodio protiv Fazlije Ajdari, Redžepa Aija, Šaćira Šaćirija, Šefketa Muslijija, Sadika Alijija, Idrizaa Alijija i Ramadana Halimija. Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG