Dostupni linkovi

Milanović pozvao na ratifikaciju graničnog sporazuma sa BiH



Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas poslanike da prihvate granični sporazum sa BiH koji su pre 12 godina potpisali tadašnji predsednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, jer je, kako je rekao, ispregovaran proračunato i u hrvatskom interesu.

Po tom sporazumu vrh poluostrva Klek, kao i Mali i Veliki školj pripali bi BiH zbog čega opozicija u Hrvatskoj traži od vlade da odloži ratifikaciju, a neki i da ne pristane na to.

Milanović je danas u Saboru izjavio da će predložiti da se granični sporazum sa BiH ratifikuje dvotrećinskom većinom iako je donedavno tvrdio da je za njegovu ratifikaciju dovoljna prosta većina.

Na kritike da se Hrvatska u korist BiH odriče dela teritorija, Milanović je podsetio da postignutim graničnim sporazumom Hrvatska dobija 15 hektara teritorija više nego BiH.

Upitan zašto vlada u ovom trenutku predlaže ratifikaciju sporazuma starog 12 godina, Milanović je odgovorio da želi da pokaže da Hrvatska poštuje međunarodno pravo, kao i ono što je potpisao njen tadašnji predsednik Franjo Tuđman.

Povodom kritika opozicije, posebno HDZ na čijem je čelu bio Tuđman, Milanović je rekao da tadašnji predsednik "nije bio izlapeli starac, nego čovek koji je tada znao šta radi".

On je istakao da je ovo pitanje pokrenula vlada i da na njemu ne insistiraju ni EU, niti BiH.

"Nemojmo se ponašati kao kolonijalna sila. Dominiramo Jadranom i tako će i ostati", zaključio je premijer i objasnio da BiH ograničava hrvatsko unutrašnje, a ne teritorijalno more.

Premijer je odbacio tumačenja da Hrvatska pristaje na ucenu BiH koja izgradnju Pelješkog mosta, koji bi povezao krajni jug Hrvatske s ostatkom države, uslovljava ratifikacijom graničnog sporazuma.

On je poručio da Hrvatska može "kad hoće" da gradi Pelješki most.
XS
SM
MD
LG