Dostupni linkovi

Trojici pripadnika ARBiH 5 godina zatvora za ratne zločine



Trojica bivših pripadnika armije BiH osuđeni su na ukupno pet godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nedžad Orić (48) iz Srebrenice je osuđen na tri godine, a po jednu godinu zatvora dobili su Hamed Salihović (57) i Azem Ahmić (56), obojica iz Bratunca.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Tuzli je Orića, Salihovića i Ahmića teretila da su kao saučesnici, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme rata, izvršili napad na civilnu osobu onesposobljenu za borbu, a taj napad je imao za posledicu teške telesne povrede i teško narušavanje zdravlja.

U optužnici je navedena osnovana sumnja da su optuženi kao pripadnici ARBiH 17. jula 1995. godine u Jasenici, opština Srebrenik, zaustavili autobus ispred kuce civilnog lica Steve Tešića i nakon što su saznali da ne dozvoljava useljavanje u svoju kuću izbeglim licima iz Srebrenice, nasrnuli na njega, te mu rukama i nogama zadali veci broj udaraca po celom tijelu, nanevši mu teške telesne povrede sa višestrukim prelomima i nagnječenjima.

Nakon toga su ga dok je još bio u besvesnom stanju, odvezli do kasarne u mestu Ciljuge kod Živinica i ostavili da leži na zemlji.

Istu noć je nepoznata osoba, u kasarni u kojoj se nalazio veći broj vojnih i civilnih lica, Tešiću nanela duboku reznu ranu na vratu što je izazvalo jako krvarenje od čega je i preminuo.
XS
SM
MD
LG