Dostupni linkovi

Nameštanje mečeva ozbiljan problem u EvropiAutor studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu Emin Bozkurt ocenila je da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije kriminalci infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

Kako je danas objavljeno na sajtu Euraktiva (www.euractiv.rs), Specijalni odbor Evropskog parlamenta o organizovanom kriminalu, korupciji i "pranju" novca raspravljao je o nameštanju mečeva i kriminalu u sportu, a među zemljama u kojima postoji taj problem pominje se i Srbija.

U izveštaju holandske poslanice Emin Bozkurt, članice grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i autora studije o nameštanju mečeva i korupciji u sportu, navodi se da su otkrivene "snažne veze između fudbalskih i kriminalnih organizacija, posebno u istočnoj Evropi i na Balkanu".

Pozivajući se na studiju francuskog nezavisnog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) Bozkurtova navodi se da su se u zemljama poput Rusije, Ukrajine, Bugarske i Srbije, pripadnici kriminalnih krugova infiltrirali u klubove i saveze i da deluju iznutra, a klubove koriste da bi prikrili svoje aktivnosti.

"U tim i mnogim drugom zemljama, poput Nemačke, Italije i Turske, kriminalci ubeđivanjem, podmićivanjem i pretnjama utiču na igrače i sudije kako bi namestili mečeve", navodi se u izveštaju.

Bozkurtova je rekla da u sportu postoji "stalan rizik od korupcije" zbog nedostatka propisa, razvijene mreže klađenja putem interneta i direktnih veza sa organizovanim kriminalom.

U Evropskoj uniji (EU) namešteni mečevi su registrovani u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Malti, Poljskoj, Portugaliji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji.
XS
SM
MD
LG