Dostupni linkovi

Mediji: Srbija neće dobiti preporuku za datum početka pregovora sa EU


Evropska komisija (EK) ocenila je napredak Srbije u evropskim integracijama kao "ograničen" i neće eksplicitno preporučiti Evropskom savetu da Srbiji dodeli datum za početak pregovora, piše "Danas".

List, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije i u EK, navodi da je EK 15. septembra završila pisanje godišnjeg Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama i da će taj izveštaj biti sa "blago kritičkim tonom" u većini od 30 poglavlja koja se uzimaju u razmatranje.

"Danas" piše i da će u zaključku biti navedeni uslovi, pre svega u vezi s Kosovom, koje treba ispuniti da bi Srbija dobila datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

To, kako navode izvori lista, znači da će Komisija okarakterisati dosadašnji napredak kao "ograničen“ i Evropskom savetu, odnosno šefovima država ili vlada EU, neće eksplicitno preporučiti da Srbiji dodeli datum za početak pregovora.

"Očekuje se da će EK najverovatnije napisati da će Srbija za ovaj korak biti spremna kada ispuni navedene uslove", prenosi "Danas" i dodaje da će izveštaj biti objavljen 10. oktobra, a može biti dopunjen do 8. oktobra, ukoliko se "nešto krucijalno dogodi".

Izvori "Danasa" navode da će biti konstatovano da zbog održavanja izbora nije ostvaren očekivan napredak u reformama u nizu oblasti, od normalizacije odnosa s Prištinom do pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava.

Pod normalizacijom odnosa s Kosovom, kako je objašnjeno, podrazumevaće se rešavanje pitanja telekomunikacija, energetike i funkcionisanja srpskih institucija na severu, pri čemu će Brisel insistirati na "povlačenju bezbednosnih struktura Beograda na severu Kosova“.
XS
SM
MD
LG