Dostupni linkovi

Istanbul: Ešton i Džalili razgovaraće o iranskom nuklearnom programuŠefica evropske diplomatije Ketrin Ešton otputovaće danas u Istanbul, gdje će s glavnim iranskim pregovaračem Sajitom Džalilijem razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić izjavila je dan ranije da nije riječ o formalnoj rundi pregovora, već o "nastavku napora da se nastavi dijalog s Iranom u cilju uspostavljanja povjerenja".

Razgovor je dio diplomatske inicijative kako bi se iranski program obogaćivanja urana stavio pod međunarodni nadzor kako bi se otklonile sumnje da Teheran želi da proizvede nuklearnu bombu.

Ovo je prvi direktan susret Eštonove s Džalilijem nakon neuspješnih junskih pregovora Irana s predstavnicima Grupe P5+1, koju čine pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a i Njemačka.

Džalili se u ponedjeljak sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, koji posreduje u naporima da se izbjegne prijetnja izraelskog preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja.
XS
SM
MD
LG