Dostupni linkovi

"Oni žive" Maje Pelević i Milana Markovića na BITEF-u


Pozorišno-politički projekat mladih dramaturga Maje Pelević i Milana Markovića "Oni žive (U potrazi za nultim tekstom)", koji je proletos podigao dosta prašine u javnosti, biće ponovo izveden danas u glavnom programu 46. Bitefa.

Reč je o javnom čitanju teksta "Oni žive", koje izvode sami autori, u 18 sati na sceni "Studio" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) i sutra u 20 sati u svečanoj sali Starog dvora.

U okviru projekta dvoje autora se u februaru ove godine učlanilo u čak sedam partija - Demokratsku stranku Srbije, Ujedinjene regione Srbije, Socijaldemokratsku partiju, Demokratsku stranku, Liberalno-demokratsku partiju, Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.

Vrlo brzo nakon učlanjenja postali su članovi većine stranačkih Saveta za kulturu, a u nekim partijama dospeli su i na kadrovsku listu. Svojim novim partijskim "kolegama" predstavili su se tekstom "Ideja, strategija, pokret", u kojem su izneli razmišljanja na temu marketinške strategije stranke.

Kako kažu Pelevićeva i Marković, u svim strankama dobro je prihvaćen taj tekst koji je zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jozefa Gebelsa "Znanje i propaganda" iz 1928. godine.

Javno čitanje prvo je bilo planirano za 17. mart u JDP-u, ali je otkazano, a autori su dobili prostor 8. aprila u Domu omladine.

Projekat je zaživeo i na blogu www.onizive.wordpress.com.
XS
SM
MD
LG