Dostupni linkovi

Japanci zbog protesta zatvaraju firme u Kini


Canon je najavio zaustavljanje proizvodnje u trima od četiri svoje tvornice u Kini. Sličnu mjeru najavio je i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih prodavaonica automobila. Mjere će zasad vrijediti danas i sutra, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost zaposlenika, objavile su te kompanije.

U subotu i nedjelju bilo je više masovnih protujapanskih prosvjeda u Kini, uključujući i one ispred veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju. Prosvjedi su bili potaknuti eskalacijom napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja u Istočnom kineskom moru.

Tijekom protujapanskih okupljanja, na kojima je bilo tisuće Kineza, napadnute su japanske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova. Palili su se i japanski automobili, a u gradu Qingdaou prosvjednici su provalili u jednu japansku tvornicu.

Japanska vlada upozorila je svoje državljane u Kini da bi moglo doći do novih masovnih prosvjeda u utorak kada Kina obilježava spomendan na japansku ratnu okupaciju. Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.
XS
SM
MD
LG