Dostupni linkovi

Šef iranske Revolucionarne garde preti Izraelu


Ako krene vojna akcija protiv Irana, s ciljem uništenja nuklearnog programa te zemlje, od Izraela neće ostati ništa, izjavio je u nedelju general Ali Džafari, glavni komandant iranske Revolucionarne garde.

Džafari je izjavio na konferenciji za novinare u Teheranu da će iranski odgovor na bilo kakav napad početi sa granica Izraela.

Džafari je upozorio da će u slučaju da izbije rat između Irana i Sjedinjenih Američkih Država biti ugrožen transport nafte kroz strateški moreuz Ormuz koji spaja Persijski zaliv sa Indijskim okeanom

Džafari je izjavio da će Iran, bude li napadnut, istupiti iz ugovora o neširenju nuklearne tehnologije, na osnovu kojeg inspektori Ujedinjenih nacija obilaze iranska nuklearna postrojenja. Međutim, on je ukazao da eventualno povlačenje iz ugovora ne bi značilo da će Iran praviti atomsku bombu.

SAD i Izrael ne isključuju mogućnost da napadnu Iran ukoliko ne uspeju diplomatski napori da Teheran odustane od obogaćivanja uranijuma. Iran tvrdi da je taj program mirnodopskog karaktera dok Zapad sumnja da se radi o dimnoj zavesi za proizvodnju atomske bombe.
XS
SM
MD
LG