Dostupni linkovi

Erdoganu uručena nagrada za podršku Memorijalnoj galeriji o Srebrenici


Organizacija ''Kultura sjećanja'', koja vodi Memorijalnu galeriju 11/07/95, uručila je danas turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, titulu počasnog predsjednika i prvog člana tijela tijela ''Srebrenica - Vijeće savjesti'', saopćeno je iz „Kulture sjećanja“.

Dodjela nagrade čin je zahvale turskom premijeru za njegovu podršku u izgradnji Memorijalne galerije 11/07/95, ali i za njegov veliki doprinos očuvanju istine i znanja o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Ambasadoru Erdoganu, u ime Galerije 11/07/95, specijalnu povelju i monografiju ''Srebrenica'' uručio je Tarik Samarah.

Tom prilikom, Samarah je uputio riječi iskrene ljudske zahvale Erdoganu za pomoć i podršku u izgradnji Galerije, kojoj je zadaća i cilj sačuvati sjećanja na nevino stradale Srebreničane.

Galerija 11/07/95 otvorena je za javnost 12. jula ove godine, a svojim posjetiteljima nudi autorske fotografije Tarika Samaraha, videodokumente – Mapiranja genocida i izjave preživjelih svjedoka, portrete stradalih i mape do sada pronađenih masovnih grobnica.

Radi se o prvoj galeriji ove vrste u Bosni i Hercegovini, koja je izgrađena uz svesrdnu pomoć Turske, turskog naroda i uz inicijativu premijera Turske - Recepa Tayyipa Erdogana.

''Vijeće savjesti'', čiji će počasni predsjednik i prvi član biti turski premijer Recep Tayyip Erdogan, je tijelo koje će okupiti ljude koji se aktivno bore kroz politički, društveni i umjetnički angažman za bolju, pravedniju i etički utemeljenu stvarnost.

Osnivanje ''Srebrenica - Vijeća savjesti'' nastavak je aktivnosti ''Kulture sjećanja'' i Memorijalne galerije 11/07/95 da se održi živom priča o stradanju, kao i da se politički, etički i umjetnički djeluje na svijest ljudi kako se nešto slično ne bi ponovilo, navodi se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG